Log Cabin Reklam AB
Monterproduktion
Reklamtjänster
Lapptäcken
Lapptäcken
Kontakta Oss!
Länkar
 
 
HISTORIKSÄ lÀnge det har funnits tyg, nÄl och trÄd har det funnits lappteknik. Att sy ihop remsor och överblivna tygbitar till större stycken, gÀrna med vÀrmande stoppning mellan lagren, har varit ett sÀtt att hushÄlla med resurserna och tillföra vardagen dekorativa vÀrden.


FrÄn brukskonst till folkrörelse

De flesta kulturer vĂ€rlden över kan uppvisa exempel pĂ„ lappteknik och lapptĂ€cken. HĂ€r i Europa utvecklades tekniken under 1700- och 1800-talet, och kunskaperna följde med de engelska, tyska och skandinaviska utvandrarna över Atlanten till Nordamerika, dĂ€r intresset för dessa s.k. quilts (kviltar pĂ„ svenska) blev – och fortfarande Ă€r – mycket stort. Detta vĂ„rt bidrag till den amerikanska kulturen Ă€r idag Ă€n folkrörelse med nĂ€ra 20 miljoner utövare och en omsĂ€ttning pĂ„ ca 65 miljarder dollar!


Djupa rötter i amishkulturen

Ett speciellt omnÀmnande förtjÀnar amishfolket och mennoniterna. Dessa grupper av religionsflyktingar har sitt ursprung i Schweiz och utvandrade i början av 1700-talet till nybyggartrakterna i östra USA. PÄ grund av sin djupa religiositet och strÀvan att leva ett enkelt och okomplicerat liv nÀra naturen kom man aldrig att inlemmas i det amerikanska konsumtionssamhÀllet, utan har alltid levt som isolerade jordbruksenklaver, framför allt i delstaterna Pennsylvania, Ohio och Indiana. Motorfordon och elektricitet Àr fortfarande förbjudna för de ortodoxa utövarna, som i stÀllet anvÀnder hÀstar och mulÄsnor som dragkraft för jordbruksredskap och persontransporter.

Deras fÀrgmÀssigt strikta och formmÀssigt enkla lapptÀcken har alltid spelat en viktig roll i vardagen. Traktens kvinnor samlas fortfarande till s.k. quilting bees, dÀr man pÄ kort tid och med stor frenesi förfÀrdigar ett nytt tÀcke till nÄgon behövande. En bra lÀnk för Dig som vill veta mer om amishkulturen och lapptÀckena Àr www.800padutch.com.Min egen bakgrund

Jag heter Vivi Ann Westin och har sytt i hela mitt liv. Det var först Ă„r 1990 jag i Lancaster County, Pennsylvania, fick kontakt med lapptĂ€cksvĂ€rlden. Inspirerad av vad jag sĂ„g Ă„tervĂ€nde jag hem med en resvĂ€ska fylld med lokalt inhandlade tyger, och sedan dess har det inte blivit mycket annat sytt Ă€n lapptĂ€cken! Vi har sedan Ă„tervĂ€nt till USA varje Ă„r (ibland flera gĂ„nger!) för att se mer av den enorma mĂ„ngfald landet har att erbjuda och sĂ„ sakteliga bygga upp ett stort sortiment av tygbitar – tygsamlingen Ă€r för kviltaren vad paletten Ă€r för den som mĂ„lar med oljefĂ€rger!

Under Ă„ren har jag sytt ett stort antal tĂ€cken pĂ„ bestĂ€llning, deltagit i tĂ€vlingar och undervisat i diverse lapptekniker. Jag tycker mycket om att gĂ„ pĂ„ utstĂ€llningar, lĂ€sa böcker om kviltning, blĂ€ddra i specialtidningar och lĂ€ra nya tekniker, men minst lika roligt Ă€r det att utveckla egna tekniker som jag sedan kan lĂ€ra vidare till alla intresserade. (Klicka pĂ„ knappen ”KURSVERKSAMHET” sĂ„ fĂ„r Du veta hur kursutbudet ser ut just nu!)


Bilden nedan visar ateljéhunden Svante, vÄr nu 6-Äriga American Staffordshire Terrier, som hÄller alert koll pÄ tygbuntar, symaskin och alla kvilttillbehör.
Log Cabin Reklam AB, Box 1201, SE-164 28 Kista, Telefon: +46 8 751 01 71. Fax: +46 8 751 42 30