HISTORIK

Så länge det har funnits tyg, nål och tråd har det funnits lappteknik. Att sy ihop remsor och överblivna tygbitar till större stycken, gärna med värmande stoppning mellan lagren, har varit ett sätt att hushålla med resurserna och tillföra vardagen dekorativa värden.


Från brukskonst till folkrörelse

De flesta kulturer världen över kan uppvisa exempel på lappteknik och lapptäcken. Här i Europa utvecklades tekniken under 1700- och 1800-talet, och kunskaperna följde med de engelska, tyska och skandinaviska utvandrarna över Atlanten till Nordamerika, där intresset för dessa s.k. quilts (kviltar på svenska) blev – och fortfarande är – mycket stort. Detta vårt bidrag till den amerikanska kulturen är idag än folkrörelse med nära 20 miljoner utövare och en omsättning på ca 65 miljarder dollar!


Djupa rötter i amishkulturen

Ett speciellt omnämnande förtjänar amishfolket och mennoniterna. Dessa grupper av religionsflyktingar har sitt ursprung i Schweiz och utvandrade i början av 1700-talet till nybyggartrakterna i östra USA. På grund av sin djupa religiositet och strävan att leva ett enkelt och okomplicerat liv nära naturen kom man aldrig att inlemmas i det amerikanska konsumtionssamhället, utan har alltid levt som isolerade jordbruksenklaver, framför allt i delstaterna Pennsylvania, Ohio och Indiana. Motorfordon och elektricitet är fortfarande förbjudna för de ortodoxa utövarna, som i stället använder hästar och mulåsnor som dragkraft för jordbruksredskap och persontransporter.

Deras färgmässigt strikta och formmässigt enkla lapptäcken har alltid spelat en viktig roll i vardagen. Traktens kvinnor samlas fortfarande till s.k. quilting bees, där man på kort tid och med stor frenesi förfärdigar ett nytt täcke till någon behövande. En bra länk för Dig som vill veta mer om amishkulturen och lapptäckena är www.800padutch.com.Min egen bakgrund

Jag heter Vivi Ann Westin och har sytt i hela mitt liv. Det var först år 1990 jag i Lancaster County, Pennsylvania, fick kontakt med lapptäcksvärlden. Inspirerad av vad jag såg återvände jag hem med en resväska fylld med lokalt inhandlade tyger, och sedan dess har det inte blivit mycket annat sytt än lapptäcken! Vi har sedan återvänt till USA varje år (ibland flera gånger!) för att se mer av den enorma mångfald landet har att erbjuda och så sakteliga bygga upp ett stort sortiment av tygbitar – tygsamlingen är för kviltaren vad paletten är för den som målar med oljefärger!

Under åren har jag sytt ett stort antal täcken på beställning, deltagit i tävlingar och undervisat i diverse lapptekniker. Jag tycker mycket om att gå på utställningar, läsa böcker om kviltning, bläddra i specialtidningar och lära nya tekniker, men minst lika roligt är det att utveckla egna tekniker som jag sedan kan lära vidare till alla intresserade. (Klicka på knappen ”KURSVERKSAMHET” så får Du veta hur kursutbudet ser ut just nu!)


Bilden nedan visar ateljéhunden Svante, vår nu 6-åriga American Staffordshire Terrier, som håller alert koll på tygbuntar, symaskin och alla kvilttillbehör.


Log Cabin Reklam AB, Box 1201, SE-164 28 Kista, Telefon: +46 8 751 01 71. Fax: +46 8 751 42 30